Hacıselli 'nin Ulu Çınarı Cemil Şahin Öğretmenimizden Hacıselli Anıları , Hacıselli 'ye Dair Bilmemiz Gereken Tarihi Olaylar

 

 

 

Hacıselli 'nin Ulu Çınarı Cemil Şahin Öğretmenimizden Hacıselli Anıları , Hacıselli 'ye Dair Bilmemiz Gereken Tarihi Olaylar :

       Bu yazıyı neden kaleme almam gerektiğini öncelikle birkaç satırla anlatmaya çalışayım.Bir gün Murat Zersoy beni aradı abi size gelmek  babanızı tanımak ve görmek istiyoruz dedi. Bende başım üzerine buyurun dedim. Aradığının hafta sonu Murat Zersoy ve Yılmaz Sepetçi ( Sepetçioğluköyünden ) hanemizi şereflendirdiler. Uzun süren konuşmalar sonucu veda edip kalktılar. Sonrasında Murat beni tekrar aradı çok duygulandıklarını  ziyadesiyle memnun olduklarını belirtti ve Murat gerek gönlünün zenginliği gerek değer bilişi gerekse kadirşinaslığı gereği babama  ''değerli ulu çınar''  benzetmesi  ile yaklaşması bizim açımızdan takdiri şayandır. Ve benden bu yazıyı yazmamı rica etti. Babanız o gün çok güzel Hacıselli Köyü ile ilgili bilmediğimiz tarihsel notlar anlattı; bilmediğimiz bir çok şeyi öğrendik dedi . Bunları bizim gibi diğer Hacıselli insanlarının da bilmesi için bir özet şeklinde yazıya dökermisin dedi. Bende yazarım dedim. Şimdi o gün konuşulanlar ve bildiklerim ışığında konulara kısaca değinerek anlatmaya çalışacağım.Bu yazıma vakit ayırıp okuduğunuz için şimdiden teşekkür ederim. Sevgilerimle ve saygılarımla...

     Babam 1947 Kastamonu Göl Köy enstitüsünden Öğretmen olarak mezun oluyor ve kendi köyüne atanıyor, üç yıl kendi köyünde öğretmenlik yapıyor, bu zaman zarfında okullarının konsepti gereği öğrendiklerini uygulamaya çalışıyor; örneğin arıcılığa başlıyor, örnek fidancılık yapıyor.1949-1950 yılında diğer amcam rahmetli Ahmet Niyazi Şahin de aynı okulda okuyor, ona mezuniyet te giymesi için Kastamonu ya elbise götürüyor.Bu arada rahmetli annem de o okulda okuyor ve amcamla sınıf arkadaşı o yıl oda mezun oluyor.Bu arada babam okulda en başarılı öğrencilerden biri olduğu için öğretmenleri tarafından bilinen birisi, akabinde okul müdürü kendisini görüyor ve çağırıyor sohbet vs derken müdür annemide çağırıyor, evlilik için düşüncelerini soruyor babam kabul ediyor, annemde aileme sorun diyor.Ve neticesinde okulda, okul tarafından nişanları yapılıyor babam köyüne dönüyor annemde yeni görev yeri olan Kastamonu Abana ilçesine gidiyor.
      Bu olaylar bu cenahta olurken dönemin Sinop Valisi kontrol denetleme adına çıktığı olağan ziyaretinde yolu Hacıselli ye düşüyor; gördüğü manzara karşısında okulu kapatarak öğretmenini görevden alıyor. Bunun yanında okul bahçesinde mandalar yatıyor, hayvanlar otluyor, okul da öğrenci sayısı çok az ve hiç bir tane bile kız öğrenci okulda yok. Vali bey hemen, Kaymakamlığa talimat geçerek Babamın o köyde göreve başlamasını emrediyor. Tebligat Babama Jandarma tarafından iletiliyor ve Babam hemen at ile (bu arada babamın köyü gerze ye bağlı bir dağ köyüdür (Kahramaneli); o yıllarda ulaşım at ile sağlanırdı, tahmini yarım gün sürerdi, Gerze 'ye yolculuk) yola çıkıyor Kaymakamlığa gidiyor görev başlama kağıdını alıyor.Aynı gün Gerze 'den deniz yoluyla kayık vasıtasıyla Töngel sokağına geliyor ve beklemeksizin Töngel sokağı  üzerinden yukarı yürüyerek Hacıselli merkeze gelip Muhtarı buluyor,  göreve başlama tutanığını Muhtara imzalattıktan sonra Hacıselli 'de göreve başlıyor. Bu arada Kaymakam annemle nişanlı olduğunu biliyor ve anneminde tayinini Hacıselli 'ye çıkarmak için ocak 1951 de Kaymakamın nikah şahidi olduğu sade bir törenle nikahları kıyılıyor, bu vesileyle anneminde tayin işlemi tamamlanmış oluyor.

      Babam Cemil Şahin Öğretmen ve Annem Cevriye Şahin Öğretmen okulda göreve başladıktan sonra ilk iş kız öğrencilerin okula alınması için çalışma yapıyorlar, tartaklanma boyutunda çok direnişle karşılaşıyorlar. O yıllarda kolluk kuvvetleri devreye sokularak zorla veya ikna ile kız öğrenciler okula alınmaya başlanıyor. Hızla okuldaki öğrenci sayısı artıyor. Ve Sinop ilinin en çok okuma yazma oranına sahip oluyorlar, bunun yanında ilkokuldan sonra okuyan öğrenci sayısıda hızla artıyor. 1972 istatisliğine göre okur yazar oranı nüfusun %62 sidir.

    Hızla köyün kalkınması için çalışmalar yapılıyor Babam muhtelif illerden meyve  fidanları getiriyor, Annem köyün naaş dedikleri işlemeleri gün ışığına çıkartıp ticari alana dökülmesi için çalışmalar yapıyorlar. Okul binası (yıkılan taş bina) 1947 de lojman bir derslik ve bir işlik olarak yapılmış, daha sonra Babamlar bunu mahalli imkanlarla tadilat yapılarak çok derslikli binaya çevrilmiştir. 1965 yılında da bu binada yetmeyince 2 derslik yeni okul denilen bina ilave edilmiştir.

    1955 yılında merkez mahallesinde dere kenarında olan eski caminin ve suyunun sağlıksız olmasından dolayı Cemil Şahin ile imam Yusuf Yiğit hemfikir olarak, köyün bazılarının karşı çıkmasına ve engel koymasına rağmen, yeni cami inşaatına başlanmıştır. Ve babamı çeşitli vesileler ile şikayet etmişlerdir. Bunun yanında köylünün çoğu destek çıkarak bu günkü kullanımda olan Hacıselli camisini elbirliği ile çalışarak hizmete sokmuşlardır. Çiftçi köyü ve Deniz çukuru mahallesi büyük destek vererek bir gecede 50 öküz arabası ile eski caminin ağaçlarını edilen şikayetler üzerine gizliden Noğumlu mahallesine taşımışlar ve arabalar gıcırdamasın diye de tekerleri iyice yağlamışlar.. Aynı yıl içerisinde Babamı askere çağırmışlar ve 2 sene yedek subay olarak askerliğini yapmış ve o esnada da cami işini gelerek desteklemiştir. Babamın 2 sene askerliği boyunca okulun beş sınıfını tek başına rahmetli Annem Cevriye Şahin üstleniyor.

    Ben Hacıselli köyünde 17 aralık 1962 de  lojman olarak kullanılan eski okulun arı kovanlarına  bakan kısmındaki odada doğmuşum. İlkokulu Hacıselli de okudum; sonra yatılıya Kastamonu Gölköy Öğretmen Okuluna gittim.  Oradan da İstanbul'da İTÜ Kimya mühendisliğini okudum.  O vakitten beri bil fiil İstanbul da yaşıyorum. Ancak Hacıselli ile bağlarımız hiç kopmadı , kopamaz da. Çünkü orada özlemlerimiz var, anılarımız var, çocukluğumuz var....  Orada 5 tane mezarımız var. Gıyabında şükranlarımızı, saygılarımızı sunduğumuz Çiftçi köyü mahallesinden  ALTUN ailesine (Mehmet Altun ve Selim Altun' u hatırlıyorum )

    Selam olsun, Hacıselli Köyü 'ne , köylüsüne, gönül verenlerine, taşına, toprağına, börtü böceğine selam olsun. Ölmüşlerine rahmetler, sağ olanlara da afiyetler, esenlikler temenni ederim. O mezarlıkta annemin babası, annesi ve benim üç kardeşim yatıyor. Hacıselli onları bağrına bastı çok teşekkür ederiz.

    Şimdilik yazacaklarım bu kadar ilerleyen günlerde tekrar bir şeyler yazmak isterim sakıncası yoksa. Bu vesile ile hepinize sağlıklı ve mutlu günler dilerim.   29.06.2021 İstanbul

                                                                         

       E. Kimya Müh. - Caner ŞAHİN



                                                         www.hacisellihaber.com

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.