SİNOP / GERZE HACISELLİ KÖYÜ İLK OKULU ÖĞRETMENLERİMİZ CEMİL ŞAHİN VE EŞİ ÖĞRETMEN CEVRİYE ŞAHİN

  • Emekli Açık Deniz Kaptanı Şükrü DERMİRBAŞ
  • Emekli Açık Deniz Kaptanı Şükrü DERMİRBAŞ
  • facebook.com/sukru.demirbas.39
  • Tüm Yazıları

SİNOP / GERZE

HACISELLİ KÖYÜ İLK OKULU

ÖĞRETMEN'LERİMİZ CEMİL ŞAHİN VE EŞİ ÖĞRETMEN CEVRİYE ŞAHİN

 



                      ÖĞRETMEN CEMİL ŞAHİN VE EŞİ ÖĞRETMEN CEVRİYE ŞAHİN
 

  Sinop Gerze Hacıselli Köyü 'nde 33 yıl öğretmenlik ve okul müdürlüğü yapan Cemil ŞAHİN hocamızı 2 yılda Gerze İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yapmıştır. Cemil hocamızın dönem inde Hacıselli Köyü okulunun talebeleri Sinop'un en çalışkan en başarılı talebeleri idi o dönemde yüksek okullara en fazla öğrenci veren sinop'ta Hacıselli köyü okulu idi.


  Cemil hocamız sadece okulda çocuk okutmuyordu köylü ile devletin arasında köprü vazifesi yapıyordu köylünün bütün ihtiyaç, istek ve taleplerini o günün koşullarına göre tespit edip devletin ilgili kurumlarına götürürdü köylünün ilgili kurumlarındaki bütün işlerinin olumlu yönde sonuçlanmasını sağlardı kendiside bir köylü çocuğu olduğu için köylüye ziraatte, tarımda, hayvancılıkta, ve üretimle ilgili her konuda bilgi verirdi Cemil Hocamızın döneminde Köyümüz Sinop'un hizmet bakımından devlet'ten en fazla hizmet alan köyü idi Sinop'unda en kalkınmış köyü iken Cemil hocamız emekli olup köyden ayrıldıktan sonra köyümüz devletten hizmet alamamıştır. Hizmet alamayıncada köyün mağdur olan insanları hızla köyden başta İstanbul olmak üzere ülkemizin diğer kasabalarına köyden göç akını başlamıştır. Cemil hocamızın döneminde köyümüzde seçmen sayısı 1500 ün üzerinde iken çoğalacak yerine şu anda 200 lere düşmüştür. Şu anda köyde üretim yok olmuştur. Köy terk edilmiş bir köy durumuna düşmüştür. Hacıselli Köyü şu anda hizmet bakımından Doğu illerimizin köylerinden en az 40 yıl geridedir. Hacıselli Köyü'nün bir özelliği de Hacıselli Köyü ülkemizde ve dünyada Hacıkadı Horozu ve Hacıkadı Tavuğu  'nun yetiştiği tek bölgedir.


  Hacıkadı Horozu ve Hacıkadı Tavuğu 1859 yılında karayolu ve kara vasıtası yokken HİNDİSTAN'dan Deniz yolu ile Sinop Gerze Hacıselli Köyü Töngel Sokağı mahallesi'ne gelmiş oradan da Denizçukuru Mahallesi  'ne oradan da Haciselli Köyü'nün mahallelerinin tamamına dağılmıştır. İklim şartları nedeniyle ülkemizin ve dünyanın başka bölgelerinde yaşama şansı yoktur. Şu anda Hindistan'dada nesli tükenmiştir.

  Diğer ırkların ibikleri testere ağzı şeklindedir. Kulakları kırmızı'dır. Hacıkadının kulakları beyazdır ibikleri bir elin iki parmağının zafer işareti gibi diktir. Diğer ırkların yumurtaları yazın dışarıda 15 günde bayatlarken Hacı kadının yumurtaları yazın en sıcak temmuz ağustos aylarında iki ayda dışarıda bayatlamaz Hacıkadının yumurtası ve eti diğer ırklardan daha çok lezzetlidir. Hacıkadı hep doğadan beslendiği için diğer ırkların yediği yemin yarısı kadar yem yemez.

  Köyümüzde Cemil hocamızın döneminde Cemil hocamızın desteği ile Hacıkadının ırkı 0/0 500 artmıştı görüntü'de Cemil hocamızın kucağında hacıkadı tavuğudur. Bu görüntüdende görülüyorki Cemil hocamızın hacıkadıya ne kadar büyük ilgi ve sevgi gösterdiği görülmektedir. Sinop Gerze ilçemizin simgesi Hacıselli Köyünün Hacıkadı horozudur.


   Bir ilçenin simgesi olan Hacıkadı ırkının yetiştiği bir köyün devlet hizmetlerinden mahrum bırakılması utanç vericidir. Burada iktidar Milletvekil'lerinin illere çıkan ödenekleri kendi şahsi çıkar ve menfaatleri doğrultusunda kullanmasından kaynaklanmaktadır. Bu sebeplerden dolayı 45 yıldır merkezi bütceden illere çıkan ödeneklerden Hacıselli Köyüne hiç bir hizmet yapılmamıştır. Cemil hocamızdan sonra halkın bilgisiz ve bilinçsiz kalmasından dolayı hacıkadı ırkıda yok denecek kadar azalmıştır. Hacıselli Köyü eskidende Sinop'un en saygın ve en kaliteli insanlarının yaşadığı köyleri arasında olmuştur.

 
  1936 ile 1940 yılları arasında Gerze ilçemizde belediye başkanlığı yapan Hasan Vehbi UYANIKSOY
Hacıselli Köyü Denizçukuru mahallesi'nin en eski yerlilerindendir. Lakapları Hacı Abdullah'lar diye geçiyor Köyümüzde ve Gerzede onlarca gayrimenkuleri vardır. Köyümüzdeki gayrimenkullerinin bazıları Belediye Başkanımızın torunu olan Mehmet TİRYAKİ adına kayıtlıdır.

  Gerze'dede çok sayıda gayrimenkulleri bulunmaktadır bunlardan biriside İş Bankası'nın olduğu binadır. İş Bankası onların kiracısıdır. Rahmetli Belediye başkanımız 1958 yılında gittikleri Hac ibadeti Sırasında Mekke 'de kalmış oldukları otelde çıkan yangın sonunda kutsal topraklarda şehit olmuştur.

 
   Cemil hocamız emekli olup köyden ayrıldıktan sonra köyümüz devletten hizmet almasını beceremediğinden, köyümüz ülkemizin en geri kalmış köyleri arasına girmiştir. Köyümüzün geri kalması sebebiyle başta İstanbul olmak üzere ülkemizin diğer şehirlerine çok fazla göç vermiş üretim durmuş üretim yok olmuştur. Dedelerimizin ekip biçip üretim yaptığı tarlalar, ekip biçilmediğinden orman olmuş tapularıda orman tarafından iptal edilip dedelerimizin bizlere bıraktığı tarım arazileri ise şimdi ormana kalmış bu sebepten üretimde yok olmuştur. Malesef üzülerek sormak istiyorum, üretim olmayınca bu şekilde bu ülke nasıl kalkınacak? Üretimi, istihdamı, köye göçü, maddi ve manevi kankınmayı tetikleyecek olan en büyük etkenlerden biri yoldur, ulaşımdır. Karadeniz Sahil yolunun kenarında olan köyümüze bir bağlantı yolunun bile yapılmaması bu konuda ne kadar geri bırakıldığının veya terk edildiğinin göstergesidir. Bu sebeplerden tarihi eski ve kadim bir yerleşim bölgesi olan köyümüz şimdi terk edilmiş bir köy durumuna düşmüştür. Tarihi çok eski olan köyümüz devletten hizmet alma bakımından ülkemizin en geri kalmış köyleri arasındadır.

 
  Karadenizin sahilinde deniz sahiline sıfır noktasında olan köyümüz Gerze ilçemize 10 km mesafede köyümüzün bu durumu devletin köylerle ilgili kurumları için utanç vericidir. Cemil hocamıza ve Rahmetli eşi Çevriye hocamıza köyümüze yaptıkları büyük hizmetlerden dolayı canı gönülden teşekkür ederiz. Cemil hocamıza ALLAH huzurlu, mutlu ve sağlıklı uzun ömürler nasip etsin ve ebediyete göç eden Cevriye hocamızada rahmet eylesin mekanı cennet olsun.

 
    
Onları çok arıyor ve çok özlüyoruz...

                                       Emekli Açıkdeniz GEMİ KAPTANI
                                           Şükrü DEMİRBAŞ

                                                         www.hacisellihaber.com

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Salim Arıcı 05 Nisan 2021 09:44

    Sayın Şükrü Demirbaş, tespitleriniz doğrudur Hacıselli köyü derneğe ve anlattığınız gibi üniversite eğitimi almış nesil bireyler kendilerini köylerinden kurtarmak geriye hizmet etmemek için uzaklaşmış olabilir mi? Yol konusunda yatırım yapılmaması konusunda haklı olabilirsiniz haklısınızda makul düşünüp ortak noktada iletişim kurabilecek tarlalarından bir metre yol için fedakarlık edecek bilgi sahibi hoşgörü olamadığı için köye hizmet aksamaktadır. Cemi Şahin öğretmenin ismini çok duydum değerli saygı sevgi gören orda yaşayan köylü arasında iletişimi kurmak için çok mücadele verdiğini düşünüyorum başarılı olduğu gerçek ortak noktalarda köylüyü bilgilendirip eğitimde başarı sağlayan bir değer olmuş.

  • murat mutlu 21 Ocak 2021 16:40

    hocam ziraattan istedik vermediler sade horoz veriyorlarmış